Eilen alkoi Subilla uusi kotimainen ohjelma: Meidän häät. Innolla sitä odotin, mutta valitettavasti toteutus ei ihan vastannut omia toiveitani. Suunnittelusta näytettiin vain pieni pintaraapaisu ja sekin lähinnä tarjoiluiden (niin ruoka kuin juoma) maistelua. Kauniit häät heille toki tuli ja oli kiva päästä näkemään pitkä pätkä (puolet ohjelman kestosta) häiden tunnelmia.

Ei sillä että olisin pikkutarkka, mutta eniten korvaani särähti ja jäi hämäämään papin kysymykset vihkitoimituksessa: Ev.lut. seurakunnan sivuilla lukee näin:

Vihittäviltä kysyttäviksi kysymyksiksi on kaksi vaihtoehtoa:

  1. "Kaikkitietävän Jumalan kasvojen edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta, NN, tahdotko ottaa MM:n aviomieheksesi (aviovaimoksesi) ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?"
  2. "Jumalan edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta, MM, tahdotko ottaa NN:n aviovaimoksesi (aviomieheksesi), olla hänelle uskollinen ja rakastaa häntä hyvinä ja pahoina päivinä, aina kuolemaan asti?"

Muistin nuo vaihtoehdot liki oikein viime kesän visiiteiltäni kyseisille sivuille, ja hämmennyin kun ohjelmassa pappi kysyikin: "Mies ToinenNimi Sukunimi, tahdotko avioliitossasi, jonka solmit Nainen ToinenNimi Sukunimen kanssa, osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?" Saako noin siis tehdä? Kauniisti tuo pappi siis kysyi, mutta onpas aika hassua, että kirkon virallisilla sivuilla lukee noin tarkasti sanasta sanaan nuo kysymykset, ja silti papit saa näköjään (?) soveltaa noita kysymyksiä.