Olen jo jakanut kokemuksiamme vinkkien muodossa, mutta tahdoin käsitellä aihetta Burgundy Briden postauksen innoittamana myös panostuksien ja pihistyksien kautta.

Mihin kannattaa häitä suunnitellessa panostaa? Kaikilla on luonnollisesti oma budjetti, ja meilläkin se oli melko rajallinen (mikä on tietysti sekin suhteellinen käsite). Yleisenä neuvona rahallisesta panostuksesta sanoisin, että panostakaa vain siihen, mikä teistä itsestänne on tärkeintä - riippumatta siitä onko se perinteistä tai anoppienne hyväksymää! Tähän postaukseen olen pohtinut panostamista vs. pihistämistä kokonaisinvestointina, eli mm. suunnittelun ja ajankäytön panostamisen kautta enkä vain rahallisesti.


Pihistä:

 • Kustannukset - Halpa ei aina tarkoita huonoa!
  • Kilpailuta, pyydä tarjouksia, vertaile. Meillä näiden ansiosta saatiin edullisesti ainakin ruoka ja juoma, tilavuokra, hääauto, valokuvaus... Edullista oli mutta ehdottomasti laadukasta!
  • Mahdollisuuksien mukaan puvut ja sormus (Miksi turhaan metsästää kallista, jos ihastut johonkin edulliseen?)
  • Hyödynnä tuttuja, suhteita, sekä tarjouksia kaikessa mahdollisessa!
 • Vierasmäärä - Meillä toimi loistavasti vain läheisimpien kutsuminen (saapuneita vieraita n. 50 koko päiväksi, illaksi lisäksi n. 15 kaveria). Tämä mielestämme myös edesauttoi hääpäivämme loistavan tunnelman syntymisessä.
 • Askartelut ja koristeet - Tee/hanki vain ne mitkä itse koet tärkeiksi. Ei näpertelyillä oikeasti ole hääpäivänä väliä. Itse tosin tykkäsin tähän panostaa aikaani, mutta loppupeleissä ei ollut todellakaan välttämätöntä. Säästä siis stressiäsi tässä!
 • Krumeluurit - Tärkeintä hääpäivässä ei ole ulkoiset puitteet. Itse en mm. ollut aivan tyytyväinen juhlapaikkamme kattoon, mutta olen varma ettei tasan kukaan vieraista edes kiinnittänyt siihen huomiota. Älä siis juutu suunnitteluissa yltiöpäiseen koristeluun tai pikkuruisiin yksityiskohtiin, vaan keksity tunnelman kannalta oleelliseen.
 • Stressi - Tee vain sen verran, mikä on itsellesi mielekästä! Häiden onnistumiseen vaikuttaa huomattavasti enemmän iloinen ja stressitön morsian/hääpari kuin mikään muu.

1259239489_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Panosta:

 • Vihkisormus - Se on sormessasi loppuelämäsi, valitse siis huolella. Me onnistuimme löytämään molemmille upeat sormukset (omani on Oikea Unelma!) tuhlaamatta silti niihin moniamonia satoja euroja. Sormuksiin panostimme investoimalla aikaamme Sen Oikean löytämiseen.
 • Oma olo ja itsevarmuus - Tyytyväinen morsian on kaunis. Panosta siis omaan ulkonäköösi ja pukuusi juuri niin vähän tai paljon kuin haluat, kunhan itselläsi on hyvä ja onnellinen olo. Sisältä se kauneus hehkuu ulospäinkin.
 • Ruoka - Maittavuus! Meillä monet kehuivat pitopalvelua, ja maukas ruoka osaltaan auttoi leppoisan tunnelman saavuttamisessa.
 • Teeman yhtenäisyys (mutta ei liiallisuus) - On kivaa, että vieraille jää häiden teeman mieleen, ja siten ehkä he muistavat juuri teidän häänne. Muista kuitenkin, että maltti on silti valttia ja yksinkertaisuus kaunista. Ei kannata vetää överiksi, ja muista ettei kaikkia hankittuja koristeita ole pakko käyttää. Minä suoritin meillä vielä koristeluvaiheessa karsintaa, eikä kaikkea ostamaani hyödynnetty ja se oli todella hyvä päätös. (Tosin en tiedä jäikö meidän teema ihmisten mieleen, mutta tahdon uskoa, että jäi! *wirn*)
 • Juhlatilan toimivuus - Huomattavasti tärkeämpää kuin tilan ulkonäkö! Meillä esimerkiksi ilmastointi pelasti helteisen päivän ja tukahduttavan kuuman olon. Tilan pienet ulkonäköseikat jäivät kyllä täysin tämän plussan varjoon hääpäivänä, vaikken etukäteen osannut edes iloita tästä.
 • Potrettikuvaus - Varaa tähän kunnolla aikaa! Omasta kokemuksesta voisin suositella tätä tehtäväksi ennen kirkkoa, koska siten ei tarvitse kiirehtiä eikä myöskään suunnitella viihdykettä vieraille. Oli myös todella ihana saada tämä oma hetki sulhon kanssa ennen vihkimistä. Panosta kuvauksessa ideoihin ja heittäydy hetkeen.
 • Valo- ja videokuvaus - Ne muistot, ne muistot..! <3 Vain dokumentoituna kaikki jää oikeasti talteen, ja kuvia/videoita katsellessa pääsee todella tuntemaan sen päivän tunnelmat ja muistaa pieniäkin yksityiskohtia. Meillä panostimme tässä laatuun ja määrään, mutta minimaalisilla kustannuksilla: Valokuvaaja oli tuttu ja harrastelija (eli edullisempi), videokuvausta suorittivat ystävämme. Hamstrasimme myös sukulaistemme ottamia valokuvia, eli nyt on varmaan liki 2000 otosta digiversioina tallessa. *hih*
 • Bändi (tai haluamanne ohjelma/tunnelma) - Satsaa siihen, että saatte häissänne juuri sellaisen tunnelman kuin itse haluatte. Me halusimme tanssi/bilehäät, ja suunnitelmamme toteutui paremmin kuin hyvin oikeanlaisen bändin myötä. Tässä kohtaa budjettimme paukkui rajusti (liki tuplaantui alkuperäisestä suunnitelmasta), mutta oli kyllä sen arvoistakin!
 • TUNNELMA! - Tulee toivottavasti kaiken panostuksenne myötä. =o)

1259239501_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Mihin aiot itse panostaa tai mihin olet panostanut häissänne? Tai mihin olet kiinnittänyt huomiota häävieraana ollessa, eli mitkä panostukset/pihistykset ovat jääneet mieleen?