Raha on aina arka aihe, ja siitä keskustelun avaaminen tarkoittaa liki aina veren kaivamista nenästään. Koska raha on myös suuri osa häiden suunnittelua (ja varsinkin meillä oli suurin rajoite), olen päättänyt rohkeasti paljastaa oman budjettimme kokonaisuudessaan. Todettakoon vain heti alkuun, että näin meillä tosiaan meni ja näin oli meille hyvä. Varmasti olisi saanut kulumaan enemmänkin ja myös olisi kyllä varmasti pärjätty vähemmälläkin; En siis yhtään tahdo kritisoida suuremman/pienemmän budjetin omaavia. Kunhan vain tahdot valoittaa omaa tilannettamme. =o)

 

BUDJETTI Arvioitu minimi Arvioitu maksimi Toteutunut
Morsian 400,00 € 800,00 € 1 180,00 €
Sulhanen 150,00 € 350,00 € 127,00 €
Koristeet 300,00 € 900,00 € 290,00 €
Askartelut 90,00 € 180,00 € 260,00 €
Sekalaiset ei budjetoitu 83,00 €
Juhlatila 0,00 € 600,00 € 450,00 €
Pitopalvelu 2 000,00 € 3 000,00 € 1 360,00 €
Juomat 200,00 € 600,00 € 547,00 €
Napoteltavat ei budjetoitu 174,00 €
Kukat ei budjetoitu ?
Valokuvaus 100,00 € 300,00 € 150,00 €
Baarimestarointi 50,00 € 100,00 € 0,00 €
Bändi 300,00 € 600,00 € 1 000,00 €
Kuljetukset 50,00 € 200,00 € 100,00 €
Hääyö 80,00 € 200,00 € 475,00 €
YHTEENSÄ: 3 720,00 € 7 830,00 € 6 196,00 €

Budjettitaulukossa näkyy aihealueittain suunnittelemamme minimiarviot hinnoista ja päättämämme maksimisummat, mitä olemme valmiit satsaamaan tiettyihin asioihin. Viimeisessä sarakkeessa näkyy karu totuus, eli kuinka homma sitten oikeasti toteutui. (Miten niin olen pikkutarkka ja tykkään numeronäpräämisestä?? *wirn*)

Lienee paikallaan selventää, mitä kuhunkin kategoriaan sisältyy:

 • Morsian: kahdet kengät, hääkorut, alusvaatteet, hääpuku, puvun muutokset, boleron teettäminen, alusvaatteet, kynsien vahviste (akryyligeeli), solarium, häämeikki, hääkampaus (koekampauksineen ja lisäkkeineen) [HUH, mikä litania!]
 • Sulhanen: puku, kravatti, taskuliina (jota ei edes muistettu käyttää)
 • Koristeet: kaikki koristeet (sisältää myös näihin liittyvät askartelutarvikkeet) ja itselle jäävät asiat eli mm. perhoset, maljakot, tuikkukipot, kaitaliinatapetit, servetit...
 • Askartelut: kaikki vieraille päätyvät askartelutuotokset (materiaalit kutsuihin, häämuistorasiat, perhosmagneetit, paikkakortit jne.)
 • Sekalaiset: WC-korit sisältöineen, illaksi kertakäyttölasit ja -lautaset, lisälautasliinat, ym.
 • Juhlatila: paikan vuokra
 • Pitopalvelu: sovittu menu juomineen, tarjoilu, pöytäliinat
 • Juomat: harhaanjohtavasti sisältää vain alkoholilliset juomat koska...
 • Naposteltavat: illan tarjoilut (sipsit, karkit, hedelmät, ym.) sekä holittomat juomat (koska ostettu samalla enkä jaksanut kuiteilta eritellä)
 • Kukat: morsiuskimppu, heittokimppu, bestmanien vieheet, kaasojen rannekukat, noutopöydän asetelma, heitettävät ruusunterälehdet, auton nokkakoriste
 • Valokuvaus: koko päivän kuvaus ja potrettikuvat [kaveri]
 • Baarimestarointi: Juomien suunnittelu, määrien laskeminen, ostoslistan toimittaminen morsiusparille, hääjuhlassa boolien valmistaminen ja juomapöytien ylläpito (eli kaljojen nostelu pöydälle ;o) [kaveri]
 • Bändi: sovittu viiden hengen kokoonpano ja 3 x 45min settiä (plus soittivat vielä roimasti extraa ilman lisämaksua)
 • Kuljetukset: hääauto kirkolta juhlapaikalle kunniakierroksen kera
 • Hääyö: morsiusparin yöpyminen hotellissa to-su sekä kylpyläyö saunallisessa minisviitissä su-ma

Violetilla merkityt toteutuneet summat osoittavat suunnittelemamme budjetin yli menneitä osioita, turkoosilla maalatut vastaavasti budjetin ali jääneitä. Ja sitten alkaakin seli-seli osuus, eli miksi näin on käynyt. ;o)

Ylittyneet:

 • Morsiamen osuus ylittyi reilusti, koska en hoksannut laskea budjettiin kuin pelkän puvun =o/ Puku olikin edullinen (400€), mutta sen muokkaaminen sekä moninaiset asusteet ja kaunistautumiset veivät budjetin tässä miinukselle.
 • Askartelut ylittyivät, koska morsian joutui tekemään sen tuhat visiittiä paperikauppoihin aina unohtaessaan erinäisiä asioita. Ei siis tässäkään osattu alunperin laskea kaikkea mukaan ja askarteluinnostuskin nousi eli askartelujen määrä varmaan tuplaantui alkuperäisestä suunnitelmasta.
 • Bändi ylittyi, koska tahdoimme satsata siihen ja pitää todelliset tanssihäät. Mission accomplished - perfectly! =oD
 • Hääyö ylittyi, koska alkuperäisessä budjetissa varauduimme vain yhteen hotelliyöhön (la-su). Koska muutimme kokonaan toiselle paikkakunnalle tuli tarve useampaan hotelliyöhön, plus halusimme yhden hemmotteluyön ennen paluuta karuun arkeen.

Suurin osa ylityksistä johtui siis unohduksista tai suunnitelmien muutoksista. Nämä olisi voinut oikaista alkuperäiseenkin budjettiin sitä mukaa, kun niitä ilmeni, mutta jostain syystä enpä vain halunnut tehdä niin. Tämä budjetin päivittäminen olisi kyllä varmaan loppupelissä antanut todellisemman kuvan tilanteesta, nythän tuo minimisummamme on aika utopistinen emmekä olisi joka tapauksessa voineet saavuttaa sitä toiveidemme vuoksi.

Alittuneet:

 • Sulhasen osuus alittui, koska löysimme puvun naurettavan halvalla ja hyödynsimme vanhoja kauluspaitoja sekä sulhon kadettipukua ja kenkiä virallisen osuuden ajan.
 • Koristeet alittuivat alennuksien bongailujen myötä ja koska niitä alettiin hankkia todella aikaisin.
 • Pitopalvelu alittui kilpailuttamisen myötä ja vierasmääräkin karsiutui n. 20 hengellä.
 • Baarimestarointi alittui, koska ystävämme tahtoi antaa sen häälahjana. <3

Lisäksi kukkien kohdalla on kysymysmerkki, koska saimme ne sulhasen äidiltä häälahjaksi eikä meille edes suostuttu kertomaan hintaa. ;o) Myös omat vanhempani osallistuivat osaltaan ja maksoivat juhlatilan vuokran. Itse siis maksoimme häistämme 5 746 €. Summa ei sisällä sormuksia, häämatkaa, avustajien kiitoslahjoja eikä toistemme huomenlahjoja, koska käsittelimme budjettia vain hääjuhlan budjettina.


Eli mitä tästä opimme?

 1. Muista laskea kaikki kuluerät mukaan jo budjettivaiheessa!
 2. Määritä minimi- ja maksimisummat kullekin erälle, se helpottaa todella paljon budjetissa pysymistä, hankintojen tekemistä ja esim. tarjousten arviointia
 3. Kilpailuta, kilpailuta ja pyydä tarjouksia sekä vertaile tarjoajia
 4. Älä pelkää kysyä kavereilta/tutuilta apua (mutta älä myöskään oleta heidän raatavan ilmaiseksi)
 5. Anna budjetin elää (tietyissä rajoissa): Toiveenne saattavat muuttua suunnitelmien edetessä ja halukkuutenne panosta tiettyyn alueeseen saattaa nousta/laskea
 6. Ota hyöty alennuksista ja tee hankintoja pitkin vuotta/suunnittelukautta, kun vain löydät edullisesti haluamaasi
 7. Ota mukaan myös jokin "sekalaista"-erä, jotain unohtuneita eriä tai uusia ideoita tulee varmasti pitkin matkaa
 8. Muutoksia tulee aina, suuntaan tahi toiseen! ;o)

Toivottavasti tästä infoiskusta oli teille hyötyä - ja toivottavasti edes joku jaksoi lukea tämän loppuun asti! =oD